Natuurlijke linkbuilding voor verhoging van de vindbaarheid

Inhoud

Kwalitatieve linkbuilding in 2023: Alles wat je moet weten

In het verleden bepaalden zoekmachines de rangschikking van webpagina’s voornamelijk op basis van de tekstinhoud.

Webbeheerders begonnen echter doelbewust trefwoordzinnen toe te voegen om hun pagina’s een hogere ranking te geven. Dit leidde soms tot hoog gerangschikte, maar niet relevante pagina’s, wat de gebruikerservaring verslechterde.

Experts in het ophalen van informatie startten met het ontwikkelen van nieuwe methoden om relevante webpagina’s te identificeren, vooral door te kijken naar links.

Zoekmachine-ingenieurs merkten dat de beste webpagina’s vaak veel links verzamelden. In het algemeen gold: hoe meer links een site had, hoe belangrijker deze werd beschouwd. Sites met minder links werden als minder belangrijk beoordeeld.

Deze links werden, en worden nog steeds, geteld als stemmen. Moderne zoekmachines gebruiken nu een combinatie van AI, machine learning, linkbuilding en pagina-analyse om websites te rangschikken.

Een belangrijke verandering in de ranking van websites is de focus op de relevantie van de links die worden gebruikt. Het doel is altijd geweest om links te waarderen die zinvol zijn voor de inhoud waarnaar ze verwijzen.

Daarnaast bestaat er iets als het rangschikken van links zelf, wat bijdraagt aan een nauwkeurigere meting van populariteit en relevantie.

Betaalde links die niet het resultaat zijn van een redactionele beslissing, worden doorgaans niet meegeteld.

Zoekmachines gebruiken links nog steeds als middel om populariteit en autoriteit te meten. Maar het is niet langer voldoende om alleen links te verzamelen om een hoge ranking te garanderen.

Doordat webuitgevers diverse tactieken hebben toegepast om hun rankings te verhogen, hebben zoekmachines hun algoritmes verfijnd om kunstmatige links (zoals advertorial gastpostlinks) of niet-relevante links (bijvoorbeeld ‘powered by’-links) te negeren.

Links zijn niet altijd doorslaggevend voor topposities

Links zijn niet noodzakelijk de belangrijkste factor voor een hoge ranking.

Hoe links precies bijdragen aan het ranken van websites blijft een open vraag zonder duidelijk antwoord. Wat wel bekend is, is dat links nog steeds een rol spelen in de ranking.

Andere factoren, zoals de nauwkeurigheid waarmee een webpagina voldoet aan de zoekopdracht van een gebruiker, spelen een steeds belangrijkere rol.

Zo kan een webpagina met veel links als belangrijk worden beschouwd, maar toch niet bovenaan de zoekresultaten verschijnen als de pagina zelf niet voldoet aan de informatiebehoefte van de gebruiker.

Een voorbeeld hiervan kan een zoekopdracht naar ‘Tulpen’ zijn.

 • In Nederland zullen de topresultaten vaak websites zijn die gerelateerd zijn aan Nederlandse tulpenkwekerijen.
 • In België kunnen de topresultaten gelinkt zijn aan Belgische versies van websites over tuinieren en bloemen.

Links als maatstaf voor belangrijkheid en relevantie

Het proces om de invloed van niet-relevante links te verminderen is al bijna sinds het begin van het gebruik van links voor rankingdoeleinden aan de gang.

Het doel is geweest om kunstmatige of niet-relevante links te filteren, om zo een netwerk van het gehele web te kunnen creëren met echte links die nuttig zijn om te beoordelen of een site belangrijk en/of relevant is voor verschillende zoektermen (Verminderde Link Grafieken).

Zoekmachines gebruiken links om:

 • Te beoordelen of een webpagina belangrijk is.
 • Te begrijpen tot welk onderwerp een webpagina behoort.
 • Spam te identificeren.

Deze beoordelingen worden vervolgens gebruikt om webpagina’s te rangschikken of juist niet te rangschikken.

Voorbeelden van hoe links belangrijkheid overbrengen

Links van belangrijke websites kunnen een teken zijn dat een webpagina relevant is voor een bepaald onderwerp.

 • Een groot aantal verspreid over een hele site kan erop wijzen dat een site belangrijk is.
 • Een webpagina die snel links verzamelt omdat het een probleem oplost op een manier die gebruikers boeit, kan goed gaan ranken zodat meer gebruikers de pagina kunnen ontdekken.
 • Een webpagina die al lange tijd geen links meer heeft gewonnen, kan als verouderd worden beschouwd omdat gebruikers niet meer enthousiast zijn over de inhoud.

Links als een bevestigend signaal

Zoals eerder vermeld, worden websites niet gerangschikt op basis van het aantal links dat ze bevatten.

Zoekmachines rangschikken websites op basis van welke site het meest nuttig zal zijn voor de meeste gebruikers.

Links worden gebruikt om kandidaat-webpagina’s te creëren die vervolgens door andere algoritmische processen gaan om te beoordelen of deze kandidaat-pagina’s het meest nuttig zijn.

Links zijn belangrijk voor alle webuitgevers omdat ze een van de manieren blijven waarop een site als “waardig” voor overweging voor ranking wordt beschouwd. Zoekmachines zijn zich ervan bewust dat nieuwe sites doorgaans niet veel links hebben en sturen toch verkeer naar die sites.

Maar totdat die sites populair worden bij gebruikers en links verzamelen, zullen ze niet in staat zijn om te ranken voor een breder scala aan zoektermen die meer verkeer aantrekken.

Daarom is het belangrijk om webpagina’s te creëren die sitebezoekers nuttig vinden en leuk genoeg om aan te bevelen aan een vriend.

Een site die mond-tot-mondreclame weet te cultiveren, zal in staat zijn om spontane links van andere websites te verkrijgen. Dit is de gouden standaard van links. Het is een methode om een website te promoten die ik ‘Links Cultiveren’ noem.

Links cultiveren is een proces dat zich richt op het creëren van nuttige pagina’s die problemen oplossen voor sitebezoekers. Bijvoorbeeld, een typisch probleem kan zijn het aanschaffen van winterlaarzen.

Een site die het proces van het kopen van die winterlaarzen op zo’n manier vergemakkelijkt dat consumenten enthousiast worden, zal mond-tot-mondreclame genereren, wat op zijn beurt spontane links genereert.

Een kwalitatieve gebruikerservaring die links cultiveert, kan gebaseerd zijn op merkwaarde (mensen houden van je merk), lage prijzen, snelle verzending, eenvoudig afrekenen, enzovoort.

Bouwen en door Google gerankt worden

Net zoals in de echte wereld is een beetje promotie essentieel om de bekendheid van een site te vergroten. Het opbouwen van een bedrijf begint pas echt wanneer het voor het eerst zijn deuren opent.

Toevallige passanten alleen zijn nooit voldoende om een bedrijf draaiende te houden. Een strategie ontwikkelen voor het cultiveren van links en het vergroten van de bekendheid van de site is cruciaal voor het creëren van een succesvolle online aanwezigheid.

Samenvatting van de basisprincipes van linkbuilding

 • Links geven aan zoekmachines door dat je site belangrijk is.
 • Links kunnen een indicatie zijn van relevantie voor bepaalde zoektermen.
 • Niet alle links zijn nuttig voor rankingdoeleinden.
 • De beste links zijn die welke vrijwillig door relevante sites worden gegeven.
 • Een strategie voor het cultiveren van links kan nuttig zijn voor het opbouwen van een succesvolle site.

Het spammen van links

Link spam verwijst naar praktijken waarbij links naar een website op een onnatuurlijke of manipulatieve manier worden gecreëerd.

Dit gebeurt vaak met als doel de zoekmachine rankings te verbeteren. Deze technieken kunnen bestaan uit het plaatsen van links op irrelevante of lage kwaliteit websites, het excessief gebruik van exact-match ankertekst, of het automatisch genereren van links op forums, blogcommentaren of andere platforms.

Zoekmachines zoals Google beschouwen link spam als een schending van hun richtlijnen en kunnen websites die deze praktijken gebruiken straffen met lagere rankings of zelfs verwijdering uit zoekresultaten.

Ik beveel nooit aan om dit soort praktijken toe te passen. Alhoewel het tijdelijk kan werken, kan je op de langere termijn een gigantische penalty krijgen van Google waardoor jouw website nergens meer te vinden zal zijn.

Hoe link spam te vermijden

Sommige van de slechtste ideeën lijken briljant op de achterkant van een servet.

Voorbeelden variëren van het “verspreiden van het nieuws” door je te registreren op discussieforums om een speciale actie aan te kondigen tot het plaatsen van links in blogcommentaren.

Over het algemeen kan een link die door je bedrijf of je agent wordt beheerd, worden beschouwd als spam.

De gevolgen van slechte linkbuilding praktijken kunnen zich uiten in dalende rankingposities.

In het beste geval gebeurt er niets met je rankings omdat de links niet meetellen.

Maar als je merkt dat je rankingposities beginnen te dalen, kan dit een teken zijn dat de linkbuilding mogelijk steunde op slechte praktijken.

Het intern nemen van het linkbuildingproces is een manier waarop sommige bedrijven controle houden over het proces. Dit kan worden beschouwd als de veiligste methode voor linkbuilding, mits je een kwalitatieve linkbuildingstrategie hebt.

Manieren om de kwaliteit van links te meten

Deze tips bieden een raamwerk om na te denken over wat kwalitatieve links werkelijk betekenen.

Het begrijpen van wat een link relevant en nuttig maakt voor ranking en verkoop is belangrijk. Dit kan je helpen om beter te begrijpen hoe je je middelen maximaal kunt inzetten.

Hoeveel Sitebezoekers Zullen Converteren?

Een manier om de effectiviteit van een linkbuildingcampagne te beoordelen die iemand je voorstelt, is jezelf (of je SEO-specialist) vragen hoe waarschijnlijk het is dat bezoekers van de sites waarvan ze links willen aantrekken, zullen converteren.

Dit gaat niet over exacte cijfers, maar meer om een ruwe schatting.

Het is een snelle manier om een globale inschatting te maken of iets nuttig is of niet.

Kwaliteitscontrole van inkomende en uitgaande links

Bekijk vervolgens welke soorten links die sites hebben. Als ze goede inkomende links hebben, prima.

Maar als het lijkt alsof ze voornamelijk links hebben van duidelijke linkbuilding-schema’s, dan is het beter om afstand te nemen.

Kijk daarna naar hun uitgaande links. Linken ze naar dubieuze of irrelevante sites? Zo ja, dan is het verstandig om afstand te nemen.

Kwaliteitscontrole met SEO tools zoals SEMrush, Ahrefs of Ubersuggest

Met deze tools kan je de kwaliteit van links ook goed inschatten. Laten we als voorbeeld Behance.net nemen.

Een DA van 78, 6.9M traffic per maand en 311.2M backlinks. Deze nummers geven eigenlijk al aan dat het om een gigantisch platform gaat dat goed loopt en niet op spam gericht is, anders zouden ze niet zo veel bezoekers per maand binnentrekken over een periode van jaren.

Als je vervolgens kijkt naar hun keywords, dan zal je ook zien dat er veel focus ligt op de grafische sector en dat ze niet uitweiden naar 200 andere branches.

Dit betekend dus dat het een kwalitatieve en authoriteire website is en niet een spam website die over duizend-en-een dingen schrijft om zo maar wildweg te kunnen ranken voor alles en niks.

Verkeer is niet de ultieme maatstaf

Niet alle sites genereren verkeer en -of niet alle kwalitatief hoogwaardige webpagina’s hebben een hoge PageRank (of welke maatstaf je ook wilt gebruiken om kwaliteit te meten).

Sommige pagina’s hebben lage externe kwaliteitsindicatoren. Maar ze hebben wel wat ik beschouw als een ander soort kracht, namelijk relevantie en deel uitmaken van een goede gemeenschap.

Deel uitmaken van een relevante thematische buurt is positief. Soms zijn deze buurten klein en genereren ze niet veel verkeer, en dat is prima. Een backlink van hun naar jouw website, zal toch positief uitpakken.

Google kijkt naar kwalitatieve backlinks uit dezelfde niche. Een bakker die naar een kledingwinkel linkt zal dus niet werken, maar een bakker die naar een koffiehuis linkt waar je naast koffie, ook een lekker gebakje kunt krijgen, zal wel werken.

Natuurlijke linkbuilding voor verhoging van de vindbaarheid

Relevantie van bezoekersintentie

De relevantie van bezoekersintentie is cruciaal voor het succes van een website. Het gaat om het begrijpen van de redenen waarom bezoekers een website bezoeken en hoe deze redenen aansluiten bij wat de website aanbiedt.

Als de inhoud van een website nauw aansluit bij de intenties en behoeften van de bezoekers, zoals een receptensite die aansluit bij liefhebbers van koken, is de kans groter dat deze bezoekers actie ondernemen, zoals het kopen van gerelateerde producten of diensten.

Dit inzicht helpt bij het optimaliseren van de website voor zowel gebruikerservaring als conversies, wat uiteindelijk leidt tot een hogere effectiviteit van de website en tevredenheid bij de gebruikers.

Probeer dus altijd links te genereren vanuit dezelfde niches of iets wat echt relevant is voor jouw website en de bezoekers.

Linkbuilding technieken

We weten allemaal dat we links nodig hebben om goed te scoren. Maar sommigen zijn nog steeds onzeker over wat een goede link of een slechte link is. Deze informatie is essentieel om slimme linkbuildingbeslissingen te nemen.

Wagen aan twijfelachtige linkbuildingtechnieken vandaag – zelfs onbedoeld – en je zult uiteindelijk aan de verkeerde kant van een straf belanden, wat je verkeer en verkopen kost.

Daarom is het zo belangrijk om precies te begrijpen welke soorten links een positieve impact hebben op ranking en acceptabel zijn volgens Google’s Webmaster Richtlijnen.

Laten we de verschillende soorten links eens bekijken.

De goede links

Goede links worden doorgaans op natuurlijke wijze verkregen en zijn over het algemeen niet schaalbaar.

Organische linkbuilding vergt veel meer tijd en inspanning, maar dit betekent ook dat de links die je verkrijgt waardevoller zijn omdat ze moeilijker te repliceren zijn door je concurrenten.

Dit geeft je een sterkere positie in je markt, en dat is waar we allemaal naar op zoek zijn, toch?

Redactionele Links

Een duidelijk voorbeeld van een goede link is wanneer een journalist (of bijdrager, of blogger), zonder jouw medeweten, zo onder de indruk is van jou, je bedrijf, of je producten of diensten dat hij of zij het initiatief neemt om een artikel over je te schrijven en naar je website te linken.

In tegenstelling tot wat sommigen in de SEO-gemeenschap (inclusief Google) beweren, is dit vrij zeldzaam.

Net zo goed is het wanneer een persoonlijke relatie leidt tot een soortgelijke situatie, hetzij direct of via een introductie aan een journalist, bijdrager, of blogger – op voorwaarde dat er legitieme waarde is voor hun publiek in jouw verhaal.

Bijvoorbeeld, in een artikel dat ik schreef over de invloed van sociale media op digitale marketing voor een online platform, heb ik referenties en een link opgenomen van een collega die een invloedrijk marketingbureau runt.

Dit deed ik omdat zijn expertise en ervaring in de branche uitermate waardevol waren voor de lezers, wat verrijkt werd door zijn diepgaande kennis en jarenlange ervaring in het veld.

Gastbloggen

Gastbloggen, mits correct uitgevoerd, staat net iets onder de vorige twee voorbeelden qua waarde, voornamelijk omdat het weliswaar gepubliceerd wordt op een website met redactioneel toezicht, maar nog steeds door jou wordt geproduceerd in plaats van door een meer objectieve derde partij.

Het is van cruciaal belang dat deze artikelen waarde bieden aan hun publiek en niet alleen bedoeld zijn voor een link.

In feite, omdat Google streng optreedt tegen gastposts als linkbuildingtactiek, vind ik het het beste om uiterst voorzichtig te zijn door ver boven de verwachtingen van waarde uit te stijgen en zeer terughoudend te zijn wat betreft uitgaande links naar je eigen website.

Om op veilig te spelen, moet elk gastbloggen worden uitgevoerd met de intentie om je merk te bouwen en een groter publiek te bereiken – in plaats van het bouwen van links.

Het opbouwen van links is simpelweg een bijproduct van het geweldig werk leveren daarin.

Niche directories

Over het algemeen zijn directories bijna verleden tijd. Echter, sterk gespecialiseerde niche directories kunnen nog steeds een waardevolle bron van links zijn.

Dat gezegd hebbende, vind je misschien slechts een handvol waardevolle directories die gericht zijn op jouw niche, en hun SEO-waarde zal sterk variëren, maar het is zeker de moeite waard om te onderzoeken.

Je moet je denken uitbreiden voorbij het traditionele idee van een webdirectory en ook kijken naar handelsorganisaties, niche-specifieke netwerkgroepen en professionele verenigingen, aangezien de meesten tegenwoordig een Leden Directory hebben.

Bij het evalueren van een directory wil je ervoor zorgen dat ze:

 • Een keuringsproces hebben, in plaats van zomaar iedereen te accepteren die bereid is de vergoeding te betalen.
 • Regelmatig waardevolle inhoud publiceren die zoekmachines kunnen openen en indexeren.
 • Regelmatig verbroken links van leden zonder actieve website opschonen.

Dit klinkt misschien overdreven strikt, maar ik zou elke directory vermijden die het toelaat om trefwoorden in de ankerstekst van de vermeldingen te gebruiken.

De lelijke links

Hoewel het eenvoudig kan zijn om dit soort links in grote aantallen te produceren, zullen ze weinig tot geen impact hebben op je organische ranking.

Tijd investeren in het produceren van dit soort links is tijd-, geld- en energieverspilling, omdat ze nooit een aanzienlijk rendement op de investering zullen opleveren.

Om de situatie te verergeren, als je deze linkbuildingtactieken gebruikt – ook al zijn ze niet effectief – loop je uiteindelijk het risico op een straf.

Grootschalig gastbloggen

Als je al enkele jaren in de SEO-industrie werkt, herinner je je waarschijnlijk nog wel de tijd dat artikeldirectories de nieuwe trend waren en je met een programma je artikel in één keer naar duizenden van deze websites kon versturen.

De meeste van deze programma’s hadden zelfs de mogelijkheid om de inhoud te ‘spinnen’ of te wijzigen, wat resulteerde in een ‘uniek’ artikel voor elke inzending. Dit leidde tot een overvloed aan nutteloze websites die geen ander doel dienden dan het tonen van advertenties binnen grotendeels nutteloze en overbodige inhoud.

Die dagen zijn gelukkig voorbij. Echter, zelfs als het handmatig en op kleinere schaal wordt uitgevoerd, blijft deze tactiek problematisch wanneer je het voornamelijk doet om links te bouwen, omdat het duidelijke patronen creëert die het algoritme van Google gemakkelijk kan identificeren.

Links van niet-relevante websites

Links van bijvoorbeeld een website van een echtscheidingsadvocaat naar een website van een algemene aannemer hebben vrijwel geen waarde.

Tegenwoordig is Google vrij goed in staat om het onderwerp van een website te identificeren, en ze kennen over het algemeen alleen aanzienlijk gewicht toe aan links die relevant zijn voor hun doel.

Hoe eenvoudig het ook kan zijn om een link te verkrijgen, verspil je tijd niet als deze niet relevant is.

Links in kop-, voet- en zijbalken

Google geeft over het algemeen weinig gewicht aan links die zich in bepaalde delen van een webpagina bevinden, zoals koppen, voeten en zijbalken. Over het algemeen zijn sitewide links geen goed idee, behalve in een paar gevallen:

 • Linken naar een relevante zusterpublicatie die je bezit. Bijvoorbeeld, als De Volkskrant zou linken naar hun Magazine-editie, zou dat prima zijn. Echter, als je een bouwbedrijf en een hypotheekbedrijf runt, zou een sitewide link van de ene naar de andere riskant zijn.
 • Het identificeren van software die een website draait, zoals je ziet bij de meeste content management-, blog- en e-commercesystemen.
 • Het identificeren van wie een website heeft ontworpen.

Een belangrijke kanttekening hierbij is dat je niet per se de nofollow-attribuut op deze links hoeft te gebruiken, maar dat je wel merknamen zoals de bedrijfs- of publicatienaam moet gebruiken in plaats van trefwoordrijke ankertekst.

De slechte links

Dieper in de spreekwoordelijke konijnenhol bevinden zich links die te allen tijde vermeden moeten worden.

Je moet eventuele slechte links die je in het verleden hebt gebruikt afwijzen, omdat ze onvermijdelijk tot een straf zullen leiden wanneer je wordt betrapt.

Vanaf dat moment zal Google je linkbuildinginspanningen met veel meer aandacht bekijken.

Wanneer je eenmaal op de radar van Google staat, zullen acties die mogelijk als een eerlijke fout werden afgedaan, nu worden beschouwd als een poging om de ranking onethisch te manipuleren.

Betaalde links

Je denkt misschien dat je weg kunt komen met het kopen van betaalde links omdat je dit op kleine schaal doet en/of via persoonlijke relaties, toch?

Dat klinkt aannemelijk, totdat je bedenkt dat als een website-eigenaar links aan jou verkoopt, ze hoogstwaarschijnlijk ook links aan een aantal andere mensen verkopen, en die mensen waarschijnlijk ook links van andere websites kopen. Je ziet hoe snel het netwerk zich vanaf daar uitbreidt.

Denk aan hoeveel mensen, kopers en verkopers, er echt bij betrokken zijn, en vraag jezelf dan af hoe moeilijk het zou zijn voor een organisatie met de gegevens en middelen van Google om betaalde links te identificeren.

Alles wat ze hoeven te doen is één koper of verkoper te vangen en dan de broodkruimels te volgen om de andere kopers en verkopers te identificeren.

Blog comments en forum berichten

Hoewel het eenvoudig is om duizenden links te plaatsen in forums en reactiesecties van blogs, is het ook makkelijk om je merk te beschadigen door dit te doen, omdat je jouw spamachtige links overal op de website van iemand anders plaatst.

Bovendien zijn links in de reactiesectie van blogs vaak voorzien van een nofollow-tag, en veel forums gebruiken ook nofollow voor uitgaande links, dus je zult weinig tot geen SEO-voordeel zien, maar je opent jezelf wel voor het risico van een link-gebaseerde straf.

Vooral omdat je andere website-eigenaren zult irriteren, die maar al te graag bereid zullen zijn om je bij Google te rapporteren.

Algemene directories

We hebben al besproken hoe niche directories potentieel waardevol kunnen zijn. Echter, je moet algemene directories als de pest vermijden.

Dit zijn het toonbeeld van alles wat Google verafschuwt, omdat ze meestal elke website accepteren (behalve diegene die porno, gokken of geweld promoten), zolang je bereid bent om hun vergoeding te betalen.

Dit is een schoolvoorbeeld van een betaalde link. De directory is niet relevant voor jouw website, en in de meeste gevallen ontbreekt het aan nuttige inhoud.

Privé Blognetwerken

Waarom zou je moeite doen om legitieme links te bouwen als je gewoon WordPress op een paar dozijn domeinen kunt installeren en naar elke gewenste website kunt linken wanneer je maar wilt?

Nou, om te beginnen is het, net als bij betaalde links, vrij eenvoudig voor Google om privé blognetwerken te identificeren, wat op korte termijn leidt tot straffen en op lange termijn tot meer toezicht.

Een belangrijkere reden om geen privé blognetwerken te gebruiken als linkbuildingtactiek is dat je nog steeds veel originele, hoogwaardige content moet publiceren en inkomende links naar de blogs in je netwerk moet creëren om het enige waarde te laten hebben.

Die tijd, geld en energie kunnen beter worden geïnvesteerd in het creëren van geweldige content en het verdienen van inkomende links naar je eigen website.

Als je bedenkt dat eigenaren van de meeste legitieme websites continu werken aan het produceren van nieuwe content en het verdienen van nieuwe links, wordt de waarde van een link van hun website naar de jouwe steeds waardevoller.

Broken linkbuilding

Linkbuildingtactieken raken regelmatig in en uit de mode. Het herstellen van gebroken links is zo’n tactiek.

Het was ooit een handig, schaalbaar hulpmiddel in de gereedschapskist van een linkbuilder. Maar toen begonnen mensen te zeggen dat het niet zo effectief was als gastbloggen (wat, zoals je weet, ook verondersteld wordt dood te zijn).

De realiteit ligt natuurlijk ergens in het midden. Een moderne, uitgebreide linkbuildingstrategie vereist een verscheidenheid aan verschillende tactieken om je doelen te bereiken.

Wanneer het op de juiste manier wordt gebruikt, blijft het herstellen van gebroken links effectief. Het is schaalbaar, betrouwbaar en moet een vast onderdeel zijn waarnaar je grijpt wanneer je een linkbuildingstrategie samenstelt.

De tijd heeft echter veranderd hoe een SEO te werk moet gaan met het opbouwen van gebroken links. Hier is wat je moet weten om vandaag succesvol gebroken links op te bouwen.

Wat zijn gebroken links?

Een gebroken link is een link op een website die niet langer leidt naar de inhoud waarnaar het zou moeten verwijzen. In plaats daarvan krijg je een onaangename 404-meldingen.

Een gebroken link kan op talloze manieren ontstaan. De website kan bijvoorbeeld een fout hebben gemaakt bij het linken naar externe inhoud, of de gelinkte website heeft de betreffende pagina verwijderd.

Het grote probleem hiermee is dat gebroken links de gebruikerservaring hinderen voor iedereen die je website bezoekt. Sterker nog, te veel gebroken links kunnen zelfs de SEO van de linkende site schaden.

Hier komt gebroken linkbuilding van pas.

Bij elke vorm van linkbuilding moet een SEO zichzelf deze vraag stellen: Waarom is deze site beter af met het opnemen van de link die ik vraag?

Bij gebroken linkbuilding is deze vraag zeer eenvoudig te beantwoorden. Door een webmaster te wijzen op een gebroken link en een handige vervanging aan te bieden, bied je waarde. Je helpt de webmaster om de kwaliteit van hun site te verbeteren en maakt hun leven gemakkelijker.

In theorie, tenminste. De hierboven beschreven situatie is vrij ideaal. En eerlijk gezegd, als je te maken hebt met een nieuwe webmaster of een webmaster van een website die niet veel verkeer genereert, kan het daadwerkelijk zo eenvoudig zijn.

Echter, de overgrote meerderheid van de webmasters krijgt dergelijke verzoeken regelmatig. Ze kennen het spel dat gespeeld wordt. En dat betekent dat gebroken linkbuilding moeilijker is dan ooit tevoren.

Vindbaarheid vergroten met linkbuilding

Hoe vind je relevante gebroken links

Gelukkig is het proces om gebroken links te vinden niet al te moeilijk.

Sterker nog, het is een van de redenen waarom veel mensen gebroken linkbuilding aanbevelen vanwege de schaalbaarheid. Er zijn verschillende manieren om naar gebroken links te zoeken.

De meest voor de hand liggende methode is om te beginnen met het uitvoeren van backlinkcontroles op websites en concurrenten in jouw niche. Tools zoals SEMrush, Ahrefs en Ubersuggest bieden mogelijkheden voor het vinden van broken links op websites.

Er is nog een andere conventionele methode voor het vinden van gebroken links: het scrapen van bronnenpagina’s. Bij deze methode gebruikt een SEO geavanceerde zoektermen in Google of een andere zoekmachine om bronnenpagina’s te vinden die relevant zijn voor hun niche.

Hoe ziet dat er in de praktijk uit?

Stel, je probeert een website over gezondheid te promoten. Je zou dingen als dit in Google typen:

 • gezondheid intitle:links
 • gezondheid intitle:resources
 • online gezondheid inurl:links
 • online gezondheidsblogs inurl:resources

Van daaruit ga je door met de SERP-resultaten die veelbelovend lijken en controleer je handmatig of alle bronnen die ze vermelden werkende links hebben.

Als je een gebroken link tegenkomt, gooi die dan in SEMrush, Ahrefs, Ubersuggest of een vergelijkbaar hulpmiddel om te zien wie anders mogelijk naar de gebroken pagina linkt.

Ook andere handige tool die je kunt overwegen aan te schraffen is Scream Frog. Dit programma stelt je in staat om een website te crawlen en direct te doorzoeken naar broken links.

Merkvermeldingen omzetten in links

Ongekoppelde merkvermeldingen zijn verwijzingen naar jouw merk op gepubliceerde sites die geen link terug naar jouw website bieden.

Backlinks zijn cruciaal in het ontwikkelen van website-autoriteit, vooral binnen relevante gemeenschappen.

Hoewel Google waarde hecht aan merkvermeldingen, zelfs als ze niet gekoppeld zijn, bieden links veel meer SEO-waarde als het primaire off-page ranking signaal.

Als SEO-experts weten we dat links de waarde kunnen bieden die je nodig hebt om erkend te worden als een gezaghebbende, betrouwbare en relevante site.

De erkenning door links van toonaangevende publicaties is wat geloofwaardigheid en autoriteit aan jouw website zal verlenen.

Dit is waarom we actie willen ondernemen als we een ongekoppelde vermelding zien.

Er is een simpele oplossing voor deze ongekoppelde merkvermeldingen: vraag om de link.

Aangezien jouw merk al genoemd is, geeft dit aan dat ze waarde zien in jouw product, dienst of perspectief, en deze waarde willen delen met hun publiek. Dit plaatst je in een voordelige positie om te vragen om de kers op de taart.

Onderzoek

Gebruik een tool om het web te scannen op ongekoppelde vermeldingen van jouw merk.Je wilt alle links vinden die waarde toevoegen.

Mijn persoonlijke favoriet is SEMrush. Awario, Social Mention, Tweetdeck, Google Alerts en BuzzSumo zijn andere nuttige bronnen om sociale shares van je blogs of vermeldingen van je website te ontdekken.

Zorg ervoor dat je scant op alle mogelijke variaties van jouw bedrijf (bijvoorbeeld Google SEO cursus, de Google SEO cursus, GoogleSeoCursus). Dit garandeert dat geen enkele vermelding over het hoofd wordt gezien.

Naast het zoeken naar de merknaam, kun je ook zoeken naar eventuele merkproducten, tools of middelen.Probeer ook te zoeken naar namen van medewerkers, aangezien de CEO genoemd kan worden in een artikel zonder link.

Breid je zoekopdracht uit door te scannen op alternatieve spellingen van je merknaam, aangezien je zoektool geen verkeerd gespelde branding zal vinden.

Zodra je een lijst met ongekoppelde vermeldingen hebt samengesteld, moet je deze prioriteren op basis van de hoogste SEO- of PR-waarde.

Als je een goed gevestigd merk hebt, vind je mogelijk duizenden ongekoppelde vermeldingen. Hoewel je handmatig kunt proberen een link op al deze websites te krijgen, is de optimale strategie om de meest gezaghebbende websites te prioriteren.

Je kunt je eigen oordeel gebruiken om autoriteit te beoordelen (bijvoorbeeld, Ken je de website? Zou je enthousiast zijn om daar een link te hebben?), maar er zijn ook objectieve metrieken om autoriteit te beoordelen.

Gebruik deze metrieken om te helpen prioriteren welke ongekoppelde vermeldingen de outreach-inspanning waard zijn.

Vind contactinformatie op de website

De ideale contactpersoon zou de webmaster van een site zijn, vooral als er externe links in het artikel staan, maar geen enkele naar jouw site (om welke reden dan ook).

Als je het contact-e-mailadres van de webmaster niet kunt vinden op de contactpagina van de site, probeer dan een sitezoekopdracht uit te voeren voor het trefwoord “webmaster” (bijvoorbeeld site:https://googleseocursus.nl/ webmaster).

Merk op dat dit veel resultaten kan opleveren en misschien niet nuttig is. Je kunt ook LinkedIn gebruiken om de webmaster of iemand in een gerelateerde positie te vinden.

Vind vervolgens het e-mailadres van de auteur van het artikel of van de website-redacteur om contact op te nemen.

Als je geen van de eerder genoemde contact-e-mails kunt vinden, gebruik dan het algemene informatieve e-mailadres of het standaard contactformulier.

Benader de eigenaar

Zoek een reden waarom het voor de webmaster voordelig zou zijn om tijd en moeite te steken in het toevoegen van een link.

Formuleer je verzoek op een manier waarop zij duidelijk kunnen zien dat het linken naar jouw website niet alleen voordelig is voor jou en je merk, maar ook waarde biedt voor hen en hun publiek.

Soms is het gemakkelijker om te linken naar interne pagina’s dan naar je homepage.

Stel bijvoorbeeld dat er een webpagina (blogpost) is die het onderwerp van discussie op de pagina waarop je een backlink probeert te krijgen, behandelt. Het kan logischer zijn om een link naar die specifieke pagina te vragen.

Bij het vragen om de link, wees hoffelijk en bedank hen alvast voor hun tijd. Je wilt niet opdringerig overkomen.

Als het om een artikel gaat, complimenteer het dan op een unieke en oprechte manier. Bedank hen ook voor het opnemen van jou of je bedrijf in het artikel.

Leg uit hoe het toevoegen van de link extra waarde biedt voor hun publiek.

Neem de beste links van je concurrenten over

Dit is een van mijn favoriete white hat linkbuildingstrategieën!

Je concurrenten besteden duizenden dollars en honderden uren aan het ontwikkelen van hun linkbuildingstrategieën om hoogwaardige links te verwerven.

Als je een klein budget hebt, waarom zou je dan proberen te concurreren met die bedrijven? Je zou waarschijnlijk niet dezelfde kwaliteit van links krijgen als je concurrenten.

In plaats van jezelf in woede tegen de muur te slaan en te besluiten harder te werken, kun je beter slimmer werken.

Bespioneer je concurrenten en neem hun beste backlinks over. Je maakt in feite gebruik van het werk van je concurrenten; zij werken hard om links te krijgen, jij volgt ze en krijgt dezelfde.

Dit is ook een van onze meest effectieve linkbuildingstrategieën voor e-commerce in termen van slagingspercentage en totaal geïnvesteerde tijd per verdiende link.

Maak een lijst van je concurrenten

Begin met het opstellen van een lijst van vijf concurrenten die ranken voor een trefwoord waarvoor jij ook wilt ranken.

Het maakt niet uit of ze groter of kleiner zijn dan jou. Ze kunnen je allemaal waardevolle inzichten bieden.

Maak een lijst met backlinks

Gebruik je favorite tool zoals SEMrush, Ahrefs of Ubersuggest om een link van backlinks te genereren. Kijk naar de beste links, dus met de hoogste domein autoriteit, pagina autorieit en dat soort statistieken.

Probeer zelf nu links te verkrijgen van deze bronnen.

Linkbuilding met plaatjes

Afbeeldingen boeien niet alleen je publiek, maar het gebruik van visuele inhoud is ook een praktische benadering van linkbuilding.

Een studie van Skyword toonde aan dat “inhoud met gerelateerde afbeeldingen beter presteerde in alle contentcategorieën.”

En Google werkt continu aan “het opnemen van meer beeldmateriaal en video’s in Zoeken”, waardoor de manier waarop informatie op een resultatenpagina wordt gepresenteerd verandert.

Dit betekent dat je de manier waarop je de informatie van je website presenteert aan Google en andere zoekmachines moet veranderen.

Dus, je weet dat visuele content een geldige linkbuildingstrategie is, maar hoe kun je dit effectief inzetten?

Infographics

Sommigen vinden infographics te veel gebruikt; anderen zweren erbij.

Het gebruik van aantrekkelijke infographics met nuttige informatie die lezers kunnen begrijpen, blijft echter een uitstekende manier om links te verdienen, of je ze nu geweldig vindt of niet.

Productfoto’s of een merk fotoshoot

Als je een e-commerce site hebt of een online winkel runt, gebruik dan je productafbeeldingen voor linkbuilding.

Zorg altijd voor foto’s van hoge kwaliteit en origineel, en zorg ervoor dat alle stappen zijn genomen om elke afbeelding te optimaliseren voor SEO.

Geen producten om foto’s van te maken? Overweeg een merk fotoshoot met een professionele fotograaf, waarbij je bijvoorbeeld aan je computer werkt.

Ben je een auteur? Laat dan ook je boeken zien tijdens de fotoshoot. Je kunt je merkfoto’s op zoveel manieren gebruiken.

Bedrijfs- of medewerkersfoto’s

Inderdaad! Zelfs de foto’s van je laatste bedrijfsuitje of de medewerkersfoto’s op je teampagina kunnen worden gebruikt voor linkbuilding.

Zorg er opnieuw voor dat deze afbeeldingen van hoge kwaliteit zijn, en alstublieft – spel de namen van je medewerkers correct!

Memes & gIFs

Memes en GIFs zijn nog steeds populair. Als je ze nog niet in je content gebruikt, is het misschien tijd om dat te proberen.

Gebruik ze met smaak en op een slimme manier, want mensen delen graag een goede meme, wat veel inkomende links voor jou kan betekenen.

Statistische diagrammen, grafieken & kaarten

Ook bekend als datavisualisatie, zijn diagrammen, grafieken en kaarten een uitstekende manier om links te genereren.

Je kunt deze zelfs halen uit toonaangevende statistieken of onderzoek.

Zorg ervoor dat de weergegeven informatie nuttig is en gemakkelijk te begrijpen voor de lezers.

Zelfs zonder een originele grafiek, diagram of kaart te maken, kun je een rapport van een externe site draaien, een schermafbeelding van de resultaten maken en deze als afbeelding in je content delen.

Denk eraan om de bron van het rapport te delen als je deze route volgt, maar de afbeelding zelf – de schermafbeelding – kan aan jou worden toegeschreven.

3 Manieren om je afbeeldingen te optimaliseren voor SEO

Laten we het nu hebben over het optimaliseren van die afbeeldingen voor SEO, zodat je het volledige voordeel van je visuele content kunt benutten.

Voeg onderschriften toe

Het toevoegen van beschrijvende onderschriften aan je afbeeldingen wordt vaak over het hoofd gezien, maar volgens de PRSA krijgen “onderschriften 16 procent meer lezers dan tekst.”

Een onderschrift bij een afbeelding verschilt van de bestandsnaam of alt-tekst van de afbeelding. Het is de tekst die onder de afbeelding verschijnt en kort de afbeelding uitlegt.

Veel relevante afbeeldingen worden begrepen zonder onderschriften, maar dat is niet altijd het geval.

Onderschriften voegen extra context toe aan een afbeelding, wat zowel lezers als zoekmachines helpt de informatie op je pagina te verwerken.

Optimaliseer bestandsnamen van afbeeldingen

Het creëren van trefwoordrijke bestandsnamen voor afbeeldingen is essentieel voor SEO-optimalisatie. De bestandsnaam van je afbeelding helpt zoekmachines de afbeelding te beschrijven.

Bestandsnamen moeten korte, relevante beschrijvingen van de afbeelding zijn en moeten primaire en secundaire trefwoorden bevatten.

Voeg Alt-tekst toe

Alt-tekst is de tekst die in plaats van een afbeelding verschijnt wanneer een afbeelding om welke reden dan ook niet kan worden weergegeven.

De alt-tekst van een afbeelding moet vergelijkbaar zijn met de bestandsnaam van je afbeelding: een korte, relevante beschrijving van de afbeelding, inclusief trefwoorden.

Het toevoegen van alt-tekst aan je afbeeldingen kan de rankings van je site verhogen door je afbeeldingen – en dus je site – te associëren met de gebruikte trefwoorden en beschrijvingen.

Omgekeerd Zoeken op Afbeelding

Soms wordt je afbeelding gedeeld op een andere site zonder een link terug naar jouw site, of met een verkeerde link.

Er zijn een aantal hulpmiddelen die je kunnen helpen deze afbeeldingen te vinden, zoals Google Afbeeldingen en TinEye.

Gebruik deze hulpmiddelen, en wanneer je jouw afbeeldingen ontdekt, neem dan contact op met de publicatie of blogger die ze gebruikt en vraag hen om terug te linken naar jouw site als de bron.

Gratis backlinks krijgen door tools aan te bieden

Een andere manier om gratis backlinks te verkrijgen is door het aanbieden van handige tools. Denk bijvoorbeeld aan het berekenen van de calorieënbehoefte van een persoon.

Als jij een fitness blog hebt en een artikel schrijft over afvallen, dan is het natuurlijk super handig wanneer je in hetzelfde blog een tool inbouwt waarmee mensen hun calorieënbehoefte kunnen berekenen.

Hetzelfde geldt voor handige infographics. Heb jij een handige infographic gemaakt? Deel deze dan met de buitenwereld. De kans is groot dat je op den duur backlinks gaat krijgen van andere websites die naar jouw infographic linken.

Google disavow tool

Zou je onverwacht backlinks naar jouw website krijgen die je niet wilt hebben, dan biedt Google een mogelijkheid om deze links te “verwijderen”. De backlinks blijven bestaan maar je kan aan Google aangeven dat zij deze backlinks niet moeten meenemen in de beoordeling van jouw website.

Lees meer over de Google disavow tool in de documentatie van Google.

Ik raad aan om deze tool zo min mogelijk te gebruiken. Het kan namelijk voor Google een indicatie zijn dat je backlinks koopt. Stel je koopt 100 backlinks, en achteraf blijven er 10 niet te voldoen aan de verwachte kwaliteit.

Als jij deze links allemaal gaat disavowen, dan kan Google denken dat je dus backlinks hebt gekocht, een fout hebt gemaakt, en deze nu wilt corrigeren.

Het kan dus zomaar voorkomen dat Google jou vanaf nu in de gaten gaat houden, en wanneer je een misstap maakt, bewust of onbewust, dat je daarvoor gestaft wordt.

Gebruik deze tool dus op een eerlijke manier, om alleen legaal verkregen backlinks te verwijderen die écht niet goed zijn, en doe het met regelmaat.

Platformen om links te kopen

Er zijn een aantal platformen waar je links kunt kopen, maar ook jouw website kunt aanbieden voor het verkopen van backlinks in jouw artikelen.

Zoals aangegeven is het altijd beter om links op een natuurlijke wijze te krijgen, echter, net zoals bijna iedereen toch doet, is het kopen van links in sommige gevallen toch een goede uitkomst. Maar maak het niet te gek.

Ik heb hieronder de meest populaire platformen voor je opgeschreven:

Platformen om snel en simpel gratis backlinks te vinden

In mijn optiek moet je hier niet te veel gebruik van maken, echter kan het voor een startende website wel net dé boost zijn die je nodig hebt om een beetje van de grond te komen.

Een app die ik soms gebruik is de link chest van https://seobuddy.com/. Je kunt de tool voordelig kopen op AppSumo voor een éénmalige betaling.

Maar ik zeg het nogmaals, ik zou het streng afraden. Het is beter om op natuurlijke wijze backlinks te krijgen. Promote jezelf op social media kanalen zoals:

 • Facebook
 • Instagram
 • Pinterest
 • Twitter
 • VK
 • Mastodon
 • LinkedIn
 • Yoors
 • Tumblr
 • Behance
 • Reddit
 • Quora

Dit zijn allemaal goede platformen welke door Google geaccepteerd worden en waar je nieuwe bezoekers vandaan kunt halen.

Verder is het een kwestie van bovenstaande technieken toepassen, kwalitatieve content te schrijven en geduld te hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *