Google what is this image

Google update tools voor afbeeldingscontrole en bronverificatie

Google heeft aangekondigd dat het de tools binnen zijn zoekmachine uitbreidt om gebruikers beter te helpen bij het beoordelen van afbeeldingen en de geloofwaardigheid van bronnen.

Het bedrijf lanceert drie updates gericht op het controleren van feiten in afbeeldingen, het verschaffen van contextuele informatie over minder bekende websites en het integreren van afbeeldingsverificatie in producten voor journalisten.

“Het hebben van gemakkelijk toegankelijke tools om mensen te helpen verifiëren wat ze online zien, is nog nooit zo belangrijk geweest,” zei Google in zijn aankondiging.

“Over deze afbeelding” wordt wereldwijd uitgerold

De eerste verandering breidt Google’s functie “Over Deze Afbeelding” uit naar Engelstalige gebruikers over de hele wereld.

Dit hulpmiddel biedt historische context over een afbeelding, waaronder wanneer het voor het eerst online verscheen, hoe het wordt beschreven op andere sites, en eventuele metadata die aangeeft dat het door AI is gegenereerd.

Volgens Google kan dit helpen bepalen of een oude afbeelding uit zijn context wordt gehaald of gewijzigd om desinformatie te verspreiden. De functie is toegankelijk door op het driepuntsmenu naast afbeeldingen in Google zoekresultaten te klikken.

Integratie van afbeeldingscontrole voor redacties

Google kondigde nieuwe zoekmogelijkheden voor afbeeldingen aan in Fact Check Explorer, zijn database met feitencontroles van onafhankelijke organisaties wereldwijd.

Goedgekeurde journalisten en feitencontroleurs kunnen nu via een API deze afbeeldingendatabase doorzoeken om onderzoeken te ondersteunen bij het ontkrachten van viraal verspreide valse afbeeldingen en video’s.

Vroege testers meldden dat de afbeeldingszoekfunctie hun tijd voor feitencontrole met meer dan 70% verminderde, waardoor ze sneller geverifieerde afbeeldingsclaims konden publiceren.

Context tonen over minder bekende websites

Google test hoe zijn nieuwe generatieve AI-modellen nuttige informatie kunnen bieden over onbekende websites.

Voor gebruikers die hiervoor hebben gekozen, kunnen zoekresultaten AI-samengevatte beschrijvingen tonen van bronnen die worden ondersteund door geloofwaardige sites die over de website spreken.

Dit is bedoeld om gebruikers te helpen bij het evalueren van informatie van nieuwe handelaren of bronnen die geen Wikipedia-pagina’s hebben. Google gaf aan dat dit een vroeg, kleinschalig experiment is dat bestaande kennispanelen en samenvattingen aanvult.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *