User Generated Content is belangrijk voor vertrouwen

Waarom UGC oftwel User Generated Content onmisbaar is

User Generated Content (UGC) staat voor inhoud die door consumenten of gebruikers zelf wordt gecreëerd en gedeeld, vaak in de vorm van tekst, video’s, audio-opnamen en foto’s. Dit type inhoud vindt zijn oorsprong bij de gebruikers van een specifiek product of dienst en wordt doorgaans gepubliceerd op hun eigen sociale mediakanalen.

De rol van het publiek in de digitale wereld verschuift van een passieve ontvanger naar een actieve maker van inhoud. Klanten transformeren in contentcreators, waarbij ze hun eigen ervaringen en perspectieven delen.

Instagram en TikTok zijn de toonaangevende platforms in Nederland voor het genereren van gebruikerscontent, hoewel deze trend zich over diverse sociale media uitstrekt.

De betekenis van User Generated Content?

Door de dagelijkse interactie van klanten op sociale media, zijn het vaak deze klanten die verhalen delen over jouw bedrijf, merk of product met hun vrienden, familie en collega’s.

Voor ondernemingen is deze door gebruikers gegenereerde inhoud (User Generated Content, UGC) daarom zeer waardevol. 

Dit fenomeen kan leiden tot een verschuiving in de communicatiestrategie van een bedrijf. Het kernidee van een UGC-strategie is dat de inhoud die door klanten en gebruikers wordt gecreëerd, vaak als betrouwbaarder wordt beschouwd dan de marketingclaims van het bedrijf zelf.

User generated content verhoogt doorgaans de geloofwaardigheid van je bedrijf en wordt steeds vaker ingezet voor marketingdoeleinden.

Effectieve user generated content benadrukt hoe een product waarde toevoegt voor de consument, in plaats van enkel het merk te promoten. User generated content kan grofweg worden ingedeeld in drie categorieën:

 • Social proof
 • User moment
 • Crowdsourcing

Waarom dit soort content belangrijk is

Mensen vertrouwen echte mensen, niet de merken. Mond-tot-mondreclame van vrienden en familie is goud waard. 

Weet je nog toen opdringerige verkopers van deur tot deur gingen? Een onbekende klopt op je deur, in een poging je te overtuigen om de nieuwste stofzuiger, make-up producten of een revolutionair anti-rimpelserum te kopen. Direct gaan je haren overeind staan. Je vertrouwt deze persoon niet en wilt zijn product niet.

Maar als je met een vertrouwde vriend praat over een probleem, zoals een kapotte stofzuiger, dan ben je meer geneigd hun beoordeling en aanbeveling van een product te vertrouwen.

Wat ooit mond-tot-mondreclame was, is nu geëvolueerd naar door gebruikers gegenereerde content. Achtentachtig procent van de mensen vertrouwt aanbevelingen van mensen die ze kennen meer dan van adverteerders, of het nu een vriend, familielid of influencer is.

Social Proof

Als gevolg van het dagelijks gebruik van social media door klanten zijn het vaak jouw klanten die iets vertellen over je organisatie, merk of product.

Deze UGC creators vertellen aan vrienden, familie en collega’s over hun positieve ervaring. Voor bedrijven is user generated content daarom van betekenis. Het heeft als gevolg dat de communicatiestrategie kan veranderen.

Het uitgangspunt van die UGC-strategie is dat content die is gemaakt door klanten en gebruikers van je product, veel geloofwaardiger is dan wanneer jij als bedrijf vertelt dat je product geweldig is.

User generated content heeft dus meestal een positieve invloed op de geloofwaardigheid van je bedrijf en wordt steeds meer ingezet voor commerciële doeleinden. 

Succesvolle user generated content focused op de voordelen van een product voor de gebruiker en niet op de promotie van een merk.

Er zijn drie verschillende types van social proof:

 • Ratings: Klanten beoordelen jouw dienst of product aan de hand van een cijfer of een x-aantal sterren. Denk aan een platform zoals bijvoorbeeld Trustpilot.
 • Reviews: Klanten laten een korte, tekstuele beoordeling achter. In deze korte teksten kan de klant zijn of haar gebruikerservaring achterlaten. Een review kan dus positief, neutraal of negatief zijn.
 • Aanbevelingen: Klanten die tevreden zijn met jouw dienst of product, zullen deze aanbevelen bij andere. Denk aan familie, vrienden en kennissen waardoor de kans ontstaat dat zij ook jouw dienst of product zullen afnamen.
User Generated Content dankzij Social Media krijgen

User moment

User Generated Content omvat ook momentopnames van klanten die hun ervaringen delen op social media. Deze content kan bestaan uit momenten waarop klanten een product in actie laten zien, of wanneer ze een pakket ontvangen en daar een unboxing video van maken.

Denk bijvoorbeeld aan het uitpakken van een nieuw model sportschoenen met een opvallend design.

Op sociale media delen mensen hun emoties, of het nu gaat om vreugdevolle of teleurstellende ervaringen met een product. Deze authentieke gebruikerservaringen trekken vaak veel aandacht.

Dit type content wordt steeds vaker gebruikt in marketingcampagnes en advertenties, vanwege de hoge mate van betrokkenheid, geloofwaardigheid en overtuigingskracht.

Merken die gebruikerscontent integreren in hun communicatie worden als betrouwbaarder beschouwd. Vooral onder doelgroepen zoals millennials vertrouwt meer dan de helft meer op berichten van peers dan op informatie direct vanuit het merk zelf.

Crowdsoursing

Crowdsourcing motiveert gebruikers om een bijdrage te leveren. Door je klanten, met of zonder vergoeding, te betrekken bij het creatieproces van content, vergroot je hun betrokkenheid. De vorm van beloning kan variëren.

Bedrijven kunnen bijvoorbeeld een wedstrijd organiseren of een beloning bieden voor elke gemaakte post, of zelfs een goed doel ondersteunen.

Of het nu gaat om het verzamelen van ideeën voor nieuwe content of om de productie ervan, het verhoogt de betrokkenheid van je klanten bij je bedrijf of merk.

Mensen waarderen het om bij te dragen aan verbeteringen binnen een bedrijf en hun mening te delen. Dit leidt tot content die vanuit verschillende perspectieven en met veel creativiteit wordt gecreëerd, omdat meerdere hoofden meer weten dan één.

User-generated content: Geldbesparing, authenticiteit en vertrouwen

Als merk is User Generated Content super interessant, omdat het als het waren “gratis reclame” is, welke vertrouwen wekt bij potentiële nieuwe klanten. Daarnaast is het ook geldbesparend, omdat je niet hoeft te betalen voor deze reclame.

Autenticiteit

Gebruikers beschouwen user generated content (UGC) als authentieker dan door merken zelf geproduceerde content. Het inzetten van UGC kan de betrouwbaarheid van een merk aanzienlijk verhogen.

Zo worden de UGC-posts van bekende merken, zoals bijvoorbeeld een grote sportkledingfabrikant, door een aanzienlijk deel van de consumenten (bijvoorbeeld 61%) als invloedrijker gezien voor hun aankoopbeslissingen dan de officiële merkcontent (39%).

Dit onderstreept de kracht van gebruikerscontent in het versterken van de merkperceptie en het beïnvloeden van consumentengedrag.

Vertrouwen

Het belang van betrouwbare contentmarketing is niet te onderschatten. Klanten willen immers zeker zijn van hun keuze voordat ze iets kopen, of dat nu een product, dienst of ervaring betreft.

Bijvoorbeeld, bij het kiezen van een hotel, vermijd ik persoonlijk plaatsen die geen positieve online beoordelingen of een sterke aanwezigheid op sociale media hebben. Foto’s van eerdere bezoekers check ik ook altijd. Dit gedrag past bij de ‘probeer voor je koopt‘-mentaliteit, zoals onderzocht door Google.

Veel consumenten willen een product niet fysiek zien of uitproberen voor de aankoop. Merken moeten daarom innovatieve manieren vinden om deze ervaringen digitaal aan te bieden, en user-generated content biedt hier interessante mogelijkheden voor.

Een overgrote meerderheid van de Nederlanders, ongeveer 90%, leest beoordelingen online. Ondanks een gezonde scepsis over valse beoordelingen en een licht dalend vertrouwen in reviews, baseren veel Nederlanders hun aankoopbeslissingen nog steeds op deze feedback.

Inzet van user generated content op social media

Mensen zijn van nature nieuwsgierig en worden vaak geïnspireerd door wat anderen hebben of ervaren.

Door gebruikersgemaakte content te delen die visueel aantrekkelijk is, kun je een verlangen naar jouw merk opwekken. Neem bijvoorbeeld Instagram-accounts die prachtige natuurlandschappen of luxueuze levensstijlen laten zien.

Hoe vaak hebben we niet gewenst om zelf in die scenario’s te zijn na het zien van zo’n betoverende foto? Dit geldt ook voor producten. Als gebruikers deze op een aantrekkelijke manier in beeld brengen, wekt dat de begeerte op om ze ook te bezitten.

User Generated Content zorgt voor meer bekendheid

Creeër verlangen naar jouw merk

Het creëren van verlangen naar jouw merk is een kunstvorm in de wereld van marketing. Het gaat erom een emotionele connectie op te bouwen met je doelgroep, waardoor zij zich aangetrokken voelen tot wat je te bieden hebt. Dit bereik je door een verhaal te vertellen dat resoneert met hun wensen en behoeften.

Visuele content die de levensstijl en waarden van je merk uitstraalt, speelt hierin een cruciale rol. Door consistentie in je boodschap en esthetiek, en door in te spelen op de aspiraties van je doelgroep, creëer je een onweerstaanbare aantrekkingskracht.

Het doel is om jouw merk te positioneren als niet zomaar een product of dienst, maar als een essentieel onderdeel van hun ideale levensstijl.

Creeër loyalty

Het creëren van loyaliteit bij je klanten is een essentieel onderdeel van een langdurige, succesvolle bedrijfsvoering. Het gaat om het opbouwen van een sterke, positieve relatie met je klanten waarbij ze zich gewaardeerd en begrepen voelen.

Dit bereik je door consistent hoogwaardige service te bieden en door te laten zien dat je echt naar je klanten luistert. Beloon trouwe klanten met exclusieve aanbiedingen, kortingen of gepersonaliseerde ervaringen.

Wees altijd transparant en eerlijk in je communicatie en ga de extra mijl om te voldoen aan hun verwachtingen.

Door een gemeenschap rondom je merk te bouwen, creëer je een gevoel van betrokkenheid en eigenaarschap, wat de loyaliteit nog verder versterkt. Loyaliteit is niet alleen een terugkerende klant, maar een ambassadeur die jouw merk actief aanbeveelt bij anderen.

Vergroot je contentbereik dankzij User Generated Content

Vergroot je contentbereik met ‘User Generated Content’ (UGC), een sleutelstrategie in online marketing en content marketing. Marketeers integreren UGC in campagnes om de impact van digitale en SEO-inspanningen te vergroten. Door foto’s en video’s die klanten op social media kanalen delen, ontstaat authentieke content over jouw product.

Waarom UGC? Het helpt je content te vinden die resoneert met potentiële klanten en verbreedt je marketingstrategie. Het benutten van content van gebruikers, zoals Starbucks doet, kan krachtiger zijn dan content die door merken zelf gecreëerd wordt.

Belangrijk is om altijd toestemming te vragen en credits te geven aan de originele maker bij het gebruik van hun content. Deze strategie stimuleert niet alleen sales maar biedt ook publiciteit voor het merk en versterkt de relatie met klanten en fans. 

Tijd- en kostenbesparing

Tijd- en kostenbesparing zijn sleutelfactoren in digital en SEO, waar ‘User Generated Content’ (UGC) een cruciale rol speelt.

Waarom UGC? Het vermindert de noodzaak voor merken om constant nieuwe content te maken. Door gebruik te maken van UGC, waarin klanten en fans jouw product gebruiken en delen, kun je aanzienlijke besparingen realiseren.

Het gaat hierbij niet alleen om content die klanten insturen voor een contest of via een branded hashtag, maar ook om natuurlijke posts op social media. Deze content is vaak waardevoller dan traditioneel gecreëerde content.

Motiveer je klanten

Net zoals bij je Instagram-ondertitels en landingspagina’s, is een sterke oproep tot actie (CTA) essentieel. Laat je publiek duidelijk weten wat je van hen verwacht, en je motiveert klanten om precies die User Generated Content (UGC) te creëren die je nodig hebt.

Hoe bereik je dit? Bekijk de klantreis van je kopers, identificeer de momenten met een hoge emotionele waarde en voeg daar een CTA voor UGC toe.

Dit zijn momenten waarop je klant enthousiast is over hun aankoop, bijvoorbeeld:

 • Direct na een aankoop
 • Tijdens het uitpakken van je product of bij het toegang krijgen tot je dienst
 • Wanneer ze het beloofde resultaat van je product of dienst zien.

Enkele manieren waarop je UGC op deze momenten kunt stimuleren zijn:

 • Een tweet- of deelknop toevoegen op je bedankpagina na aankoop.
 • Gebruikers aansporen een screenshot te maken, dit te delen op hun Instagram Stories en jouw merk te taggen.
 • Een briefje bij je product voegen met een CTA, je merk-hashtags en sociale media handles.
 • Klanten enkele dagen na ontvangst van je product een e-mail sturen met de vraag een beoordeling te schrijven.
 • Feedbackformulieren sturen na afloop van een evenement.

Klanten belonen met een prijs

Wedstrijden met user-generated content zijn een strategie die je een paar keer per jaar kunt gebruiken. Ze verhogen de naamsbekendheid en creëren krachtige sociale bewijskracht die je maandenlang kunt gebruiken.

Wat is een UGC-wedstrijd? Het is wanneer je je publiek via social media vraagt om een stuk content te maken en te delen dat gerelateerd is aan je merk, en de winnaar ontvangt een prijs.

Bijvoorbeeld, een lokale gezondheidsapp kan een wedstrijd organiseren waarbij gebruikers hun gezondheidsvooruitgang over een bepaalde periode delen. Degene met de meest indrukwekkende vooruitgang wint een gezondheidspakket.

Niet alleen moedigt dit gebruikers aan om zich aan te melden en de app te gebruiken, maar het stimuleert hen ook om resultaten te behalen die de app kan gebruiken als sociaal bewijs.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *