Google’s aanbevelingen voor website migratie met SEO behoud

Google’s aanbevelingen voor website migratie met SEO behoud

In een recente aflevering van ‘Ask Googlebot’ besprak Google Search Advocate John Mueller een zorg die veel kleine ondernemers hebben.

Bedrijven werken vaak aan het lanceren van een nieuwe website terwijl hun oude site nog actief is. Mueller werd gevraagd of eigenaars de oude site moeten verwijderen wanneer de nieuwe live gaat.

Dit is zijn advies:

Het navigeren van de overgang van Ooude naar nieuwe websites

Mueller benadrukte het belang van het verwijderen of bijwerken van de verouderde website, omdat het achterlaten van tegenstrijdige informatie online gebruikers kan verwarren en de SEO kan schaden.

Het hebben van inconsistente gegevens, zoals gewijzigde openingstijden of adressen op beide sites, kan klanten frustreren en het voor zoekmachines moeilijker maken om pagina’s correct te indexeren en te rangschikken.

Voor de beste gebruikerservaring en SEO-prestaties is het essentieel om ervoor te zorgen dat de oude site niet langer openbaar zichtbaar is of is bijgewerkt om overeen te komen met de huidige informatie.

Beste praktijken voor een soepele overgang

De oplossing, volgens Mueller, is het implementeren van omleidingen van de oude naar de nieuwe site.

“Ideaal gezien zou je de oude website omleiden naar de nieuwe,” aldus Mueller. Dit helpt niet alleen gebruikers bij het vinden van de juiste website, maar helpt ook zoekmachines om eventuele bestaande signalen over te dragen naar het nieuwe domein, wat mogelijk de positie ervan kan verbeteren.

Mueller raadt aan om hulp te vragen aan een webontwikkelaar of hostingprovider om de omleidingen correct te implementeren. Hij stelt voor om de omleidingen minstens een jaar op hun plaats te laten om een soepele overgang voor gebruikers en zoekmachines te garanderen.

Het belang van omleidingen begrijpen

Omleidingen zijn essentieel bij de overgang van het ene website-domein naar een nieuw domein. Ze helpen op een aantal belangrijke manieren.

Ten eerste zorgen omleidingen ervoor dat gebruikers die proberen de oude website te bezoeken automatisch doorgestuurd worden naar het nieuwe domein.

Ten tweede dragen omleidingen de waarde van links die naar het oude domein wijzen over naar het nieuwe domein.

Deze overdracht van linkwaarde is cruciaal, zodat de nieuwe website zijn positie in zoekmachines behoudt. Het veranderen van domeinen zou de gebruikerservaring en SEO kunnen schaden zonder omleidingen.

Implementatie van omleidingen

Bij het verplaatsen van een website is een van de meest voorkomende en aanbevolen typen omleidingen de 301 permanente omleiding. Deze draagt linkwaarde of rangschikkingskracht over van oude pagina’s naar nieuwe pagina’s.

Om deze omleidingen in te stellen, moet je eerst in kaart brengen welke oude URL’s naar welke nieuwe moeten wijzen. Afhankelijk van je webserver, bewerk je vervolgens het .htaccess-bestand (voor Apache) of serverconfiguratiebestanden (voor NGINX) om de omleidingen te creëren.

Veel contentmanagementsystemen zoals WordPress hebben ook plugins die automatisch deze omleidingen kunnen creëren bij het migreren van een site.

Wanneer omleidingen geen optie zijn

Mueller suggereerde enkele opties voor het omgaan met oude websites wanneer omleidingen naar een nieuw domein niet mogelijk zijn.

Ten eerste, update de oude site met een melding waarin bezoekers worden geïnformeerd dat de inhoud is verhuisd naar een nieuw domein. Als dat niet mogelijk is, haal dan de oude site volledig offline.

Hij verzekerde dat als geen van deze opties werkt, de nieuwe site niet gestraft zal worden door zoekmachines vanwege de verouderde inhoud op het oude domein. Hij waarschuwde echter dat de oude en nieuwe websites nog een tijdje in zoekresultaten kunnen verschijnen, wat mogelijk verduidelijking vereist voor gebruikers die de oude inhoud vinden.

Na de overgang

Nadat je de overgang hebt gemaakt, wil je alles nauwlettend in de gaten houden om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt:

  • Gebruik analytische software om te controleren of de omleidingen correct functioneren en het verkeer naar de juiste plaatsen wordt gestuurd.
  • Blijf je zoekmachinerangschikkingen monitoren om eventuele onverwachte dalingen op te vangen, wat kan wijzen op problemen met de overgang.
  • Informeer gebruikers over de wijziging via e-mails, sociale media, website-aankondigingen, enz., zodat ze op de hoogte zijn en niet verrast worden door de overgang.

Samenvattend

Overstappen naar een nieuwe website is een grote verandering voor elk bedrijf. Zorgvuldig omgaan met deze verschuiving is cruciaal voor het behouden van je zoekmachinerankings en het bieden van een naadloze ervaring aan gebruikers.

De richtlijnen van Mueller en de aanvullende informatie die in dit artikel worden geboden, zouden moeten helpen om de overgang van een oude naar een nieuwe site soepel te laten verlopen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *